Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ακολουθία-Βίος-Μαρτύριον Αγίου Βλασίου

Γιορτάζει και πάλι (11 Φεβρουαρίου) ο Άγιος  Βλάσιος και μαζί ο Ναός του στο ομώνυμο χωριό (παλιά Καραμπάσι) του Κεντροδυτικού Πηλίου. 
Ναός Άγ.Βλάση σήμερα (εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ)
Ο γνωστός μας Αγιολαυρεντίτης κοσμοκαλόγερος Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης, μεταξύ των πολλών εκδόσεών του, επιμελήθηκε και την παρακάτω
 "ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ-ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ του ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ" 
που εκδόθηκε στην Αθήνα στα 1901 με δαπάνη του Καραμπασιώτη (Αγιοβλασίτη) Κων-νου Ρεντσάλη -Αναστασίου. 
Περιέχει την Ακολουθία (Εσπερινού-Όρθρου, Αναγνωσμάτων) και το Βίο-Μαρτύριο του Αγίου. Αυτή ενδιαφέρει περισσότερο όσους ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά και τα ψαλτικά. Ενδιαφέρει κι όσους/ες θα εκκλησιαστούν εκείνη τη μέρα. Αυτοί/ές μπορούν να την τυπώσουν και να την έχουν για παρακολούθηση την ώρα της αγρυπνίας και του Όρθρου.   
Το φυλλάδιο όμως στο τέλος περιέχει πληροφορίες για το χωριό Καραμπάσι (Άγιος Βλάσιος-Πηλίου) και τους κατοίκους του, πληροφορίες για το χορηγό της έκδοσης, καθώς και μια προτροπή-πρόταση του ίδιου του Ζωσιμά για τη μετάθεση του καραμπασιώτικου πανηγυριού. 
Αυτά τα τελευταία υπάρχουν κι ως δημοσιεύματα στο μηνιαίο περιοδικό, τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ.

Πατήστε : ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ -ΒΙΟΣ -ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ -1901 για ξεφύλλισμα της Ακολουθίας 
ή πάνω στην εικόνα του εξώφυλλου για ανάγνωση και λήψη.

(Ευχαριστώ θερμά τον Λεχωνίτη συλλέκτη Νίκο Μαστρογιάννη για την παραχώρηση του εντύπου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου