Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το αγίασμα της Παναγίας Γορίτσας

Την Παναγία Γορίτσα στον ομώνυμο λόφο) την γνωρίζουμε όλοι οι Μάγνητες και ειδικά οι Πηλιορείτες/τισσες. Γιορτάζει πάντα την Παρασκευή της Διακαινησίμου -της Ζωοδόχου Πηγής. Οι παλιότεροι θυμόμαστε και τα κανατάκια που βάζαμε το αγίασμα και κελαηδούσαν! 
Επίσης γνωρίζουμε το προσκύνημα της Παναγίας Γορίτσας -Τρύπα, που όμως δεν γιορτάζει σήμερα, αλλά στις 8 Σεπτεμβρίου στη Γέννηση της Θεοτόκου.  
Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε (εισάγοντας ...δαιμόνια καινά!) με το αγίασμα της Γορίτσας αντιγράφοντας τον Αγιολαυρεντίτη καλόγερο Ζωσιμά Εσφιγμενίτη (1836-1903), που με τα γραπτά του στηλίτευε τις αγυρτείες των καλογέρων και των παπάδων, καθώς και τα κακώς κείμενα της τότε τοπικής εκκλησίας. Γράφει λοιπόν και για το αγίασμα της Γορίτσας:
1. Στο Ημερολόγιον Η ΦΗΜΗ έτους 1887, κάνοντας σημειώσεις στη Γεωγραφία των Δημητριέων. (Αντίγραφο από τη σελίδα 128):
2. Στο περιοδικό του ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Απρίλιος 1893- 5ον έτος- σελ. 418)  το θεωρεί «ψευδές θαύμα»:
[…] Πολύ λυπηρόν και σπαραξικάρδιον είναι να βλέπη τις ανθρώπους φέροντας αναξίως βεβαίως όνομα της μόνης αληθούς επί της γης θρησκείας ανθρώπους ονομαζομένους χριστιανούς και το χείριστον ανθρώπους φέροντας το όνομα των λειτουργών της θρησκείας Εκείνου, όστις ονομάζεται και όστις βεβαίως είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» λυπηρόν, λέγω, να βλέπη τις τοιούτους μεταχειριζομένους τοιαύτα χαμερπή μέσα, τοιούτους γελοίους και αναιδείς δόλους και απάτης, τοιαύτα ψευδή και καταγέλαστα θαύματα και τοιαύτα πλήρη ανοησίας και άξια χλεύης και μυκτηρισμού προς υλικήν των ωφέλειαν και προς εξαπάτησιν και εντελή αποτύφλωσιν του χυδαίου και δεισιδαίμονος όχλου.
Οι τοιούτοι είναι βεβαίως εχθροί του Χριστιανισμού, εχθροί του έθνους, εχθροί πάσης της ανθρωπότητος και βδελυροί εχθροί αυτού του μόνου αληθινού και Αγίου Θεoύ του μισούντος και αποστρεφομένου τον δόλον και την απάτην και το ψεύδος […]

Στη συνέχεια ο Ζωσιμάς στοιχειοθέτησε με διάφορες μαρτυρίες και παραπομπές από την Αγία Γραφή κι απ’ αλλού πως δεν είναι θαύμα το θρυλούμενο αγίασμα που αναβλύζει τη μέρα της Παρασκευής της Διακαινησίμου και μόνο μια φορά το χρόνο και για 24 ώρες.
Μάλιστα, προκάλεσε μέσω των σελίδων του ΠΡΟΜΗΘΕΑ του, να τον διαψεύσουν όσοι λένε για «το θαύμα του αγιάσματος» και αν του αποδείξουν πως κάνει λάθος, να τον …κρεμάσουν!
Βέβαια, ποτέ δεν τον κρέμασαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου