Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

1908: Φωτογραφία εκ Μηλεών…

Ήταν Ιούλιος του 1908 και «εις τας δροσολούστους  Μηλέας» ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη γιορτή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μηλιώτη μακεδονομάχου Κώστα Γαρέφη (1874-1906), που δύο χρόνια πριν στις 6 Αυγούστου του 1906, τραυματίστηκε βαριά στο Τσερνέτσοβο -Γαρέφι Αριδαίας-  προσπαθώντας να  εξόντωσει τους Βούλγαρους κομιτατζήδες Λούκα και Καρατάσιο. Πέθανε 3 μέρες αργότερα και τάφηκε στο χωριό Γραδέσνιτσα.
Τότε οι συμπατριώτες του Μηλιώτες με Δήμαρχο τον Κων. Φιλιππίδη ανακαίνισαν την αναθηματική πλάκα. Ο Τήνιος γλύπτης Ιωάννης Βούλγαρης, νεαρός απόφοιτος του Πολυτεχνείου, έφτιαξε καινούρια.
Έτσι στις 27-7-1908 έγιναν τα αποκαλυπτήρια που γιορτάστηκαν «ως εθνική εορτή» και βέβαια «εν μέσω χιλιάδων κόσμου συρρεύσαντος εκ Βόλου και εξ όλου του Πηλίου».
Κι όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι εκδηλώσεις άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση «όπου κατέφθασαν αι αδελφαί του Ήρωος Γαρέφη μελανημονούσαι και κλαίουσαι και οι άλλοι συγγενείς του…»
Επίσης «παρά την οικογένειαν ίστατο και ο υπαρχηγός του Κ. Γαρέφη Δημ. Τσέγκος, όστις κατά τη θλιβεράν ημέραν εκράτησε εις τα χείρας του νεκρόν τον ήρωα…»
Έπειτα ακολούθησαν ομιλίες με κεντρική του Σχολάρχη Σταγόπουλου, επειδή ο γιατρός και δήμαρχος Βόλου Νικ. Γεωργιάδης που ήταν ο επιλεγμένος ομιλητής απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη. Ο δεσπότης Γερμανός επίσης απουσίαζε κι  και στη θέση του ήταν ο Δ/ντής της Επισκοπής οικονόμος Παπαιωάννης Ατέσης.
Εκεί απαγγέλθηκαν και ποιήματα σχετικά, μεταξύ αυτών και το ποίημα του δασκάλου των Καλών Νερών Αγησίλαου Ηλιόπουλου.
Ακολούθησε γεύμα των επισήμων και το απόγευμα –αφού τύχαινε να είναι και το πανηγύρι του χωριού εκείνες τις μέρες- στήθηκε ο «τακτικός χορός, όστις διήρκεσε μέχρι βαθείας νυκτός».
(Από το αρχείο Νικ. Μαστρογιάννη)
 Η φωτογραφία όμως που βγήκε (στο περιθώριο εκείνης της μέρας) σε κάποιο παρακείμενο σπίτι της πλατείας εικονίζει νεαρές γυναίκες των Μηλεών. Είναι μια ομάδα αγέλαστων καλοντυμένων «νεανίδων και δεσποινίδων», κάτω από μια πινακίδα που γράφει «ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ ΜΗΛΕΩΝ».
Αυτή η λαχειοφόρος διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του «Ομίλου Φιλέργων Μηλεών» από κυρίες, δεσποινίδες και κάποιους νέους. Σκοπός τους ήταν «η ευγενής ιδέα» συγκέντρωσης χρημάτων για την κατασκευή και των ανδριάντων των Μηλιωτών Μεγάλων Δασκάλων του Γένους, Ανθ. Γαζή και Γρηγ. Κωσταντά.
Κι απ’ ό,τι λέει η ανταπόκριση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ της  3-8-1908,  πήγε καλά. «…διεξήγαγον μετά περισσής επιτυχίας και χάριτος αβραί των Μηλεών νεάνιδαι και δεσποινίδες» που η εφημερίδα …«συγχαίρει θερμώς»!
Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ
ΠΗΓΕΣ:
-«Η πόλι της γκαρντένιας», Γεώργ. Κοντομήτρος, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, Βόλος 2008
-Εφημερίδα Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Βόλος, 25 & 28-7-1908
-Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, Αθήναι 27-7-1908  & 3-8-1908
-Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, Αθήναι 28-7-1908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου