Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

«Μεταξύ κατακτητών και ανταρτών»

Με την ευκαιρία της απελευθέρωσης του Βόλου και του τόπου μας από τους Γερμανούς στις 19 Οκτωβρίου του 1944, αλλά και της Εθνικής γιορτής που ακολουθεί, παραθέτω και πάλι το βιβλίο «ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ» 1950, (σε παλιότερη δημοσίευση έλειπαν κάποιες σελίδες) του τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ (Αλεξόπουλου). 
Είναι μια προσωπική καταγραφή των γεγονότων με τη ματιά του σπουδαίου αυτού ανθρώπου ( «άγιο» τον αποκάλεσαν -κι όχι με την έννοια της προσφώνησης των επισκόπων), που βοήθησε αφάνταστα τους κατοίκους της περιοχής μας τις δύσκολες κατοχικές μέρες. Ίσως κάποιοι/ες να μην συμφωνούν με τα γραφόμενα, αλλά αυτό δεν παύει να είναι ένα ντοκουμέντο (μια πρωτογενής πηγή πληροφόρησης). Σίγουρα ενυπάρχει το προσωπικό στίγμα του γράφοντος. 
Καλή ανάγνωση! (κατευθείαν ή μετά από κατέβασμα στα αρχεία του υπολογιστή σας). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου