Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ο βασιλιάς στη Γατζέα...

Ο βασιλιάς στις Μηλιές και ένα ευτράπελο γεγονός στη Γατζέα. 

 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ στην επίσκεψή του σε Βόλο, Πήλιο και Θεσσαλία το Μάιο του 1938, έφτασε -όπως γράφτηκε σε παλιότερη δημοσίευση (ΕΔΩ) - με το τρενάκι ως τις Μηλιές με ενδιάμεσες στάσεις στο εργοστάσιο Τσιμέντων, Αγριά, Κάτω και Άνω Λεχώνια. 
Επίσης σταμάτησε στην Άνω Γατζέα και κατέληξε στις Μηλιές όπου έμεινε για λίγες ώρες. Επιστρέφοντας στο Βόλο με αυτοκίνητο πέρασε και από τα παραλιακά χωριά και σταμάτησε στα Άνω Λεχώνια όπου γευμάτισε.
Στην Πάνω Γατζέα σταματώντας στο σταθμό τον περίμενε (θέλοντας και μη) αρκετός κόσμος, όπως άλλωστε και παντού, αφού υπήρξε αστυνομική διάταξη που καθόριζε (εν μέσω δικτατορίας) τη υποδοχή.
Ο Γεωργ. Σέιδος (1888-1974) ήταν ένας αϊγιωργίτης κτηματίας, που όταν έφτασε ο βασιλιάς στο σταθμό της Γατζέας με προορισμό τις Μηλιές στις 7-5-1938, πετάχτηκε μέσα από το παρευρισκόμενο πλήθος και ανέβηκε ξαφνικά στον εξώστη του βαγονιού για να τον φιλήσει από ενθουσιασμό. Τότε ο επικεφαλής της φρουράς του βασιλιά ο γνωστός Κων-νος Μήτσου, ακραιφνής βασιλικός, τράβηξε το περίστροφο για να υπερασπιστεί τον «άνακτα». Ευτυχώς κάποιος από τους παρευρισκόμενους πρόλαβε και του φώναξε πως είναι «δικός» τους. Έτσι αποφεύχθηκε το μοιραίο.
Αργότερα ο Σέιδος έγινε δοτός (της μεταξικής δικτατορίας) Πρόεδρος της Κοινότητας.
Ο Κώστας Λιάπης στο βιβλίο του «Ο μεγάλος Αϊ-Γιώργης του Πηλίου»- Βόλος 1994, γράφει πως ο ίδιος ο Γ. Σέιδος, επίσης τη στιγμή της άφιξης και του ασπασμού κι αφού ο βασιλιάς δεν είχε σκοπό να κατεβεί από το τρένο του είπε παραπονεμένος: «Ούτε για έναν καφέ Μεγαλειότατε!»
(Άλλοι καιροί, άλλα ήθη …αλλά το μέγα πάθος μερικών για τους κατά καιρούς πολιτικούς ηγέτες είναι διαχρονικό!) 
Υποδοχή στο σταθμό Μηλεών
Στις Μηλιές τον υποδέχτηκαν οι ντόπιες αρχές, αλλά και οι αρχές άλλων χωριών. Μεταξύ αυτών και ο κοινοτάρχης Ζαγοράς Ιωαν. Πάντος, γνωστός γιατρός της βασιλικής οικογένειας που μίλησε μαζί του. Εκεί στο σταθμό των Μηλεών είχε στηθεί και η αψίδα υποδοχής -όπως και στο Βόλο που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Κόκκινος και Νικόλας. (Τότε έπρεπε να υπάρχει αψίδα υποδοχής όπως στους Ρωμαίους αυτοκράτορες!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου