Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ναός του Αγίου Βλασίου του ομώνυμου χωριού

 

Ο Ναός του Αγίου Βλασίου του ομώνυμου χωριού

------------

Ο ναός προϋπήρχε σαν μοναστήρι στην ίδια θέση από χρόνια πριν οικοδομηθεί ο σημερινός. Πότε ακριβώς είναι άγνωστο. Το μοναστήρι αποτέλεσε τον πυρήνα του χωριού, αφού γύρω του χτίστηκε ο οικισμός. Δίπλα* από το ναό υπήρχε το κοιμητήριο που στις αρχές του 1900 μεταφέρθηκε δίπλα στο άλλο παλιό μονύδριο του Αγ. Νικολάου που ήταν μετόχι της Μονής του Αγ. Λαυρεντίου.

Ο σημερινός ναός «ετέχθη» στα 1820 όταν δεσπότης Δημητριάδος ήταν ο Αθανάσιος, γνωστός ως Κύπριος. Ήταν ο δεσπότης που πήρε μέρος στην εξέγερση του 1821 στο Πήλιο και που τον έπαψαν οι Τούρκοι ως συνεργάτη των επαναστατών και μαζί μ’ άλλους Πηλιορείτες τον εκτόπισαν στη Σκόπελο.

Κοιτώντας τις πηγές που αναφέρονται στο Ναό του Αγίου Βλασίου που σήμερα γιορτάζει, διαβάζουμε:

1. «Το Καραμπάσιον είναι χωρίον του δήμου Νηλείας [...] έχει μίαν εκκλησίαν την του Αγίου Βλασίου ανοικωδομηθείσαν τω 1836 μετά τριών ιερέων εγγάμων» . (Ημερολόγιον Η ΦΗΜΗ, Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, 1887)

2. Τα ίδια λέει και ο Δωρόθεος Σχολάριος (ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ) στα 1887: «Καραμπάσι, χωρίον πλησίον των Λεχωνίων με μίαν Εκκλησίαν την του Αγίου Βλασίου».

3. Το ΦΕΚ 306Α/22-12-1927 που γίνεται η μετονομασία του χωριού από Καραμπάσι σε Άγιο Βλάσιο, επειδή υπήρχε ομώνυμος ο ναός.

4. Στα 1931 πάλι και στον «Μέγα Οδηγό Βόλου και Περιχώρων» υπηρετούν στο ναό του Αγίου Βλασίου τρεις ιερείς οι Γ. Δημόπουλος, Γ. Αργυρογιάννης, Κ. Ζαχαρογιάννης.

Όπως φαίνεται από την εντοιχισμένη λιθανάγλυφη πλάκα, κατασκευαστής ήταν ο αρχιμάστορας-αρχιτέκτων Δήμος Ζουπανιώτης γνωστός για τις κατασκευές εκκλησιών στο Πήλιο.

Είναι εκκλησία λιθόκτιστη ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και με γυναικωνίτη.

Σήμερα είναι πλήρως αγιογραφημένη.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν τότε ήταν εισφορές των κατοίκων του μαχαλά (τότε τα Καραμπάσι ήταν μαχαλάς του Αγ. Γεωργίου) , αλλά και εισφορών από Καραμπασιώτες της διασποράς.

Στα 1821 κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους μαζί μ’ όλα τα κειμήλιά του. Γλίτωσε μόνον μία βυζαντινή εικόνα του Αγ. Παντελεήμονα του 1719.  

Μετά ο ναός στα 1921 ανακαινίστηκε και ενσωματώθηκε ο παλιός νάρθηκας, κτίζοντας καινούριο. Νέα πρόσφατη ανακαίνιση έγινε το 2009 με αποκάλυψη της τοιχοποιίας και κατασκευή νέας πλακόστρωτης στέγης.

Στον παλιό νάρθηκα, γίνονταν στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι συσκέψεις των χωριανών «…περί ζητημάτων αφορώντων εις τα συμφέροντα της κοινότητος…και εξενέγκωσιν την γνώμην τωνμετά επιφθόνου αφελείας και πραότητος. Σημείον δε των συναθροίσεων τούτων είναι ο κώδων της εκκλησίας, τόπος δε ο νάρθηξ αυτής» . (εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 10-3-1882)

Ο ναός είναι ενοριακός και γιορτάζει πάντα στις 11 Φεβρουαρίου στη μνήμη του πολιούχου Αγ. Βλασίου.

Το πανηγύρι είναι πάντα θρησκευτικό, με μεγάλη συμμετοχή ντόπιων και γυροχωριανών πιστών.

*       * Επίσης εκεί δίπλα υπήρχε και το σπίτι των ληστών Νικολάου και Ρίζου Ρίζου (Τσάμηδων) που αργότερα κατεδαφίστηκε.

-----------------------------------------------------------

Χρόνια Πολλά σ’ όσες/ους  γιορτάζουν και στους απανταχού Αγιοβλασίτισσες/ες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου