Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η "Εφημερίς των Κυριών" στα Άνω Λεχώνια του 1895

"Εφημερίς των Κυριών" , Τέυχος 408 της 23ης Ιουλίου 1895, Σελίδες 5-6. 
Άρθρο: Μέρος Ε΄με τίτλο "Απ' Αθηνών εις Βώλον"
Σημείωση: 
1. Το πρώτο μέρος του άρθρου ανεφέρεται στο  Σχολείο των Άνω Λεχωνίων και το δεύτερο στο Μεταξουργείο των Αφών Κοκοσλή. 
2. Καρτάλης Γεώργιος: Τσαγκαραδιώτικης καταγωγής, γιος του Χατζηαντώνη Καρτάλη, μετέπειτα δήμαρχος Βόλου. Συνεργάτης όταν επέτρεψε από την Αίγυπτο, των Αφών Κοκοσλή στο εμπόριο κουκουλιών και σιτηρών. 
Ο Γεώργιος Αντ. Καρτάλης ήταν γαμπρός του Παναγ. Πατάκη, αφού πήρε την Πολυξένη. Αυτή ήταν αδελφή της Περσεφόνης συζύγου του πρόξενου Νικ. Κοντού.
Από τα παραπάνω που γράφει η Παρρέν, φαίνεται πως μετά το θάνατο του Πατάκη, ο Γ. Καρτάλης βρισκόταν στα Λεχώνια και στο γνωστό πύργο σήμερα Ολύμπιου. Ο πύργος είχε αρκετά μεγάλη περιοχή, όπου και τα κτήματα του Κοντού. Εκεί φαίνεται συνάντησε τον Καρτάλη που παρόλο που ήταν σε αντίθετη πολιτική μερίδα (Καρταλικό κόμμα) με τον Κοκοσλή (κόμμα Νοικοκυραίων-Κοτσαμπάσηδων), αυτό δεν τον εμπόδιζε να είναι συνεργάτης και συνεταίρος στις εμπορικές επιχειρήσεις τους.
3. Αν ήθελε(;) να πει Τοπάλη κι όχι Καρτάλη, τότε ο Δημήτριος Κ. Τοπάλης ήταν σύζυγος της Αριστέας Αθαν.Κοκοσλή και ο Κωστής Τοπάλης γιος της. Πάντως και οι δύο είχαν κτήματα στα Λεχώνια.
4. Η "εικόνα" πάντως αποτυπώνει την πραγματικότητα της εποχής (εργαζόμενες, κτήρια, τοπίο κ.α΄.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου