Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

131 χρόνια ελευθερίας


2 Νοεμβρίου 1881- 2 Νοεμβρίου 2912: 131 χρόνια ελευθερίας.
Μια επετειακή υπενθύμιση
Η απελευθέρωση και η ενσωμάτωση της Ηπείρου και Θεσσαλίας –εκτός της Ελασσόνας, μαζί με την περιοχή της Μαγνησίας στις 2 Νοεμβρίου του 1881 και μετά τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878, αύξησε την έκταση και τον πληθυσμό της Ελλάδας και έδωσε στην ελεύθερη Ελλάδα τον πλούσιο θεσσαλικό κάμπο και το λιμάνι του Βόλου. Ο ελληνικός στρατός επί βασιλείας Γεωργίου Α΄, μπήκε στο Βόλο μέσα σε πανηγυρισμούς και εθνική έξαρση. Οι δρόμοι της πόλης στολίστηκαν με λουλούδια και σημαίες και πλήθος κόσμου από όλο το νομό πανηγύριζε, κρατώντας φωτογραφίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Αγγλίας  Αλ. Κουμουνδούρου και Ουίλ. Γλάδστωνος. Στο λιμάνι το αγγλικό πλοίο του κυβερνήτη Χάμλυ έριχνε κανονιές. Το σκηνικό ήταν χαρμόσυνο για μέρες μέχρι και τον ερχομό του βασιλιά...
Η οδός «2ας Νοεμβρίου» της πόλης του Βόλου, παραπέμπει στην απαρχή του ελεύθερου βίου της.
Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ» που τότε εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Κ. Σακελλαρίδη, γράφει:
«Η ωραία Θεσσαλία και η Ήπειρος από της προχθές Παρασκευής, καθ’ ην ημέραν οι αντιπρόσωποι των μεγάλεων Δυνάμεων συνυπογράψαντες την βερολίνειον απόφασιν της συνδιασκέψεως επέδωσαν αυτήν τη ελληνική κυβερνήσει, κατέστησαν οριστικώς τμήμα του ελληνικού βασιλείου . . .»
«Θεσσαλοί και Ηπειρώται, ήλθε πλέον ο χρόνος που ονειρεύθησαν οι πατέρες ημών. Τα δίκαια και οι πόθοι ημών ανεγνωρίσθησαν υπό συμπάσης της Ευρώπης και ήδη είμεθα ελεύθεροι. Από τούδε δεν είμεθα πλέον υπήκοοι του Σουλτάνου αλλά μέλη του Ελληνικού Κράτους . . .»
                               
 (Πρωτοσέλιδο της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της 4-11-1881)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου