Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο Θεόφιλος στο Μαλάκι

Στο βιβλίο με τίτλο 
«Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ- Νέα άγνωστα έργα του»
 Λάρισα 2012, 
υπάρχει και το παρακάτω κείμενο σχετικό κι αυτό με το πέρασμα (δες κι ΕΔΩ) του Θεόφιλου απ' το χωριό μας:
Ο ζωγράφος -σύμφωνα με πληροφορίες του ιδιοκτήτη- ζωγράφισε τον πάγκο και κάποιες μπορντούρες στους τοίχους και στο παρακείμενο τότε «περιθαλάσσιον καφενείον Πλάτανος», του Κωνσταντίνου Γούλια.
Σήμερα, στο τότε καφενείο και σημερινή ψαροταβέρνα, που έβγαιναν οι καϊκτσήδες, οι τρατάρηδες κι οι ψαράδες να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν εμπορεύματα στη σκάλα, να ξεκουραστούν και να πιουν ένα κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη, δεν υπάρχει κάποιο ίχνος από το Θεόφιλο. Ο πάγκος σάπισε και πετάχτηκε και τ’ απανωτά «γαλακτίσματα» στους τοίχους, κάλυψαν τις «διακοσμητικές ταινίες» του Θεόφιλου!
Το κτήριο του καφενείου ήταν κι είναι «μεσοτοιχία» με το «Χάνι» του μπαρμπα- Γιάννη (Μπαξεβάνου) Καούνη, που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο. 
Πράγματι αυτή τη ζωγραφισμένη πόρτα, την «αντάλλαξε» με μια καινούρια κάποιος ξυλέμπορας του Βόλου που γνώριζε την αξία της!
Ωστόσο το παραπάνω βιβλίο, μας κάνει γνωστό το πέρασμα, την παρουσία του ζωγράφου αλλά και τα έργα του «για ένα πιάτο φαΐ κι έναν ύπνο» κι απ’ την περιοχή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου