Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η Επανάσταση του 1878 στο Πήλιο (4)

Φοιτητές και νεαροί πολεμιστές στη μάχη της Μακρινίτσας
Η μαχόμενη στον απελευθερωτικό αγώνα Ελλάδα, έχει να δείξει πολλές τέτοιες σελίδες συμμετοχής νεαρών αγωνιστών στις μάχες. (βλ. πχ Ιερός Λόχος στο Δραγατσάνι)
Τέτοιοι νεαροί σπουδαστές στα 1878, ξεκίνησαν απ’ το Πανεπιστήμιο  της Αθήνας κι ήρθαν στο Πήλιο και τη Θεσσαλία ν’ αγωνιστούν.
Στο Πανεπιστήμιο είχε δημιουργηθεί μετά τον Όθωνα, κάποια οργάνωση των φοιτητών που εξελίχτηκε σε ένοπλη φρουρά της Αθήνας  κλπ. Κάποια στιγμή διαλύθηκε, αλλά στα 1874 ανασυστάθηκε. Στα 1876 ετοιμάστηκε η «φοιτητική φάλαγξ» για να βοηθήσει στρατιωτικά τους υπόδουλους Έλληνες. Είχε στρατιωτική οργάνωση σε λόχους κλπ με αρχηγό εκλεγμένο. 
Σήμερα λένε, πως η τότε φάλαγγα, ήταν προάγγελος των τωρινών φοιτητικών οργανώσεων. Αυτή η φάλαγγα πέρασε στη Μακρινίτσα, βοηθώντας στους αγώνες των Πηλιορειτών. Είχε τότε αρχηγό τον καθηγητή μαθηματικών Ν. Νικολαΐδη.
Ο αγωνιστής Παναγιώτης Πολίτης  στα "Απομνημονεύματα περί της τελευταίας εν Θεσσαλία επαναστάσεως", στο τέλος του βιβλίου, δίνει έναν κατάλογο με φοιτητές της «Φάλαγγας».
Αλλά κι η "υποδοχή" τους από τους ντόπιους -ειδικά των μεθοριακών τότε περιοχών- ήταν ...θετικότατη! Εξαίρεση ήταν οι Πηλιορείτες που φιλοξένησαν και περιποιήθηκαν τους νεαρούς αγωνιστές-σπουδαστές
Στην τελευταία εξέγερση του Πηλίου (Ιανουάριος-Μάρτιος 1878) και στις μάχες της Μακρινίτσας, οι εθελοντές νεαροί μαχητές,  έχουν γραφτεί στην Ιστορία του τόπου με ανεξίτηλα γράμματα! Είναι επίσης γνωστός ο τραυματισμός κι ο θάνατος του 16χρονου νεαρού αργαλαστιώτη μαθητή, Απόστ. Παπαϊωάννου.

Απ’ τους πρώτους νεκρούς εθελοντές φοιτητές, ήταν οι Κυριακόπουλος, Στρατηγόπουλος και Οικονομόπουλος. Ο γνωστός ζαγοριανός Θεόδωρος Αφεντούλης, (καθηγητης Φαρμακολογίας, πρύτανης του Πανεπιστημίου, Δ/ντής του Ζάνειου Νοσοκομείου στον Πειραιά και θερμός υποστηρικτής της επανάστασης του Πηλίου στα 1854 και 1878) στο μνημόσυνο του Κυριακόπουλου, έβγαλε λόγο λέγοντας κάποια από τα παρακάτω λόγια: 
Μιλτ. Σεϊζάνη: "...Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ 1878 ..."
Κι ένα ελεγείο από την εποχή εκείνη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου