Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τ' Αϊ-Βλασιού

Σαν σήμερα τ’ Αϊ-Βλασιού στο Καραμπάσι
(Του Αγίου Βλασίου σήμερα. Ας "γιορτάσουμε τον Άγιο" με την παρακάτω εγγραφή, λίγο διαφορετικά!)

Στο παλιό Καραμπάσι (Άγιο Βλάσιο) του Πηλίου,την περίοδο του μεσοπολέμου, η ζωή ήταν αρκετά καλή. Οι άνθρωποι εργατικοί, φιλοπρόοδοι, φιλειρηνικοί, γλεντζέδες αλλά και πεισματάρηδες, τα …έφερναν βόλτα.
 Η πολυμελής οικογένεια Βολιώτη με καταγωγή τη Δυτ. Μακεδονία, ήταν από τις λίγες που καταγινόταν με το εμπόριο γενικά και είχε προκόψει αρκετά. Ο πόλεμος όμως, όπως και άλλες καραμπασιώτικες οικογένειες, τους άφησε «καμένους», αφού το χωριό σχεδόν ολόκληρο πυρπολήθηκε στις 13 Μαΐου 1944. Αυτή η οικογένεια επιπλέον, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Ο Βλάσης, ένα απ’ τα πολλά αδέλφια, κάηκε ζωντανός όταν οι Γερμανοί έκαψαν τα κτήριά της. Είναι τα οικήματα (που αναφέρονται στη δημοσίευση) και που παλιότερα υπήρχαν παρακάτω απ’ την Κάτω πλατεία του χωριού, που σήμερα είναι χώρος στάθμευσης.  
Απόσπασμα από μαρτυρία του Άρη Βολιώτη στο περιοδικό «Εν Βόλω», τχ 17,2005, σελ. 32-33, που ήταν αφιερωμένο στη «Διασκέδαση».
Ένα όμορφο κείμενο που παραπέμπει σ’ άλλες εποχές του καραμπασιώτικου βίου. Απολαύστε το: 
Αντιγραφή από το δίτομο έργο
 "Άγνωστες πτυχές της Κατοχής και της Αντίστασης κλπ"της Νίτσας Κολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου