Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τοπικές εκλογές στα 1883

Οι τοπικές-δημοτικές ή κοινοτικές- εκλογές πάντα είχαν ενδιαφέρον για τις κοινωνίες των χωριών μας.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την απελευθέρωση του Πηλίου, του Βόλου και της Θεσσαλίας -στις 2 Νοεμβρίου 1881- από τους Τούρκους , έγινε στα τέλη Μαΐου  του 1883 και οι δημοτικές αρχές ανέλαβαν τον Ιούνιο. Ως τότε αιρετοί ήταν αυτοί που υπήρχαν ως την απελευθέρωση, όπως πχ ο Γεώργιος Καρτάλης στο δήμο Παγασών (Βόλου).
Τα κόμματα που υποστήριζαν τους δημάρχους ήταν το «Φιλελεύθερο» (Τρικουπικό) με υποστηρικτές τους Καρτάληδες, Κασσαβέτη, Φιλάρετο και το «Συντηρητικό» (Νοικοκυραίων) με υποστηρικτές τους Κοκοσλή, Γεωργιάδη, Φρόνιμο και Κανταρτζή.
Στις πρώτες αυτές τοπικές εκλογές τα πάθη και τα μίση μεταξύ των «μερίδων», ήταν στα ύψη! Καυγάδες, προπηλακισμοί, λοιδωρίες μέχρι και φόνος ήταν στην προεκλογική διάταξη!
Ας δούμε τι έγραφε η ΘΕΣΣΑΛΙΑ για τα επεισόδια στο Καραμπάσι (Αγ. Βλάση), που δημιούργησαν οι φίλοι των Συντηρητικών και του Κοκοσλή, που υποστήριζαν τον επίσης αϊγιωργίτη Νικολάκη Κύρου:
Λέξεις: γαυριώσα (η)=συμπεριφερόμενη με έπαρση, αλαζονεία, αυθάδεια.
οιμωγές (οι)=θρηνώδεις κραυγές.
Στο τότε δικό μας δήμο Νηλείας (ΕΔΩ), εκλέχτηκε ο αϊγιωργίτης γιατρός Ζήσης Χατζηκιτηλής  (ΕΔΩ), υποστηριζόμενος από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι και σάρωσαν σε Πήλιο και Βόλο. Στο Βόλο, εκλέχτηκε πάλι ο σπουδαίος Γ. Καρτάλης:
Οι εφημερίδες ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και ΘΕΣΣΑΛΙΑ υποστήριζαν αντίστοιχα τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους.
ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 25-5-1883 
Μετά τις εκλογές η ΦτΛ έγραφε δικαιολογούμενη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου