Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Προλήψεις

Για σήμερα μια επιστολή αναγνώστη του περιοδικού ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ- Ιούλιος 1893 -αριθμ. ΝΕ΄, σελ. 446 στον εκδότη Ζωσιμά Εσφιγμενίτη. Έχει σχέση με τις προλήψεις που επικρατούσαν στο Πήλιο και έχουμε αναφερθεί (ΕΔΩ) .
Και επειδή τώρα το Μάη δεν γίνονται γάμοι αλλά  κάποιοι ετοιμάζονται να παντρευτούν αργότερα, ...δεν νομίζω πως πρέπει να ακολουθήσουν την παλιά αυτή πρόληψη! 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Ζησουμά! Πάλιν σε ενθυμήθηκα και σε παρακαλώ να γράψης εις τον Προμηθέα σου τα κάτωθεν γραμμένα.
Προχθές την Κυριακήν επήγα εις ένα χωριό από τα 24, δεν το μαρτυρώ το χωριό γιατί… επήγα να πωλήσω τα ζαρζαβάτια του γαμβρού μου γιατί ήτο ολίγον άρρωστος εκεί έμαθα ότι ένας παπάς έκρυψε κρυφά από τους άλλους παπάδες από κάτω από την αγία τράπεζα ένα γεμάτο άσπρο μανδύλι σταυροκομποδεμένον το οποίον είχε μέσα ένα άσπρο βρακί και ένα ποκάμισο και τα δύο ήτανε από μια νύφη, τάβαλλαν για να σαραντίσουν για να κάμη εκείνη η νύφη ούλο αγόρια. Τούτο το μανδύλι βρήκε εκείνος όπου είνε εκεί και ανάπτη τα κανδύλια και το είπε εις έναν επίτροπον και αμέσως μ’ ένα παπά τα’ άνοιξαν το μανδύλι και βρήκαν το βρακί και το πουκάμισον, άμα τα’ άκουσε ο παπάς απ’ τάχε κρυμένα έτρεξε μια και δυο και πάη στην εκκλησιά και μάλωσε τον πτωχόν τον καντιλανάφτη τόσον πολύ ώστε ηναγκάσθη να βγη στο παζάρι στους γεροντάδες και έτσι το έμαθα κ’ εγώ κ’ όλος ο κόσμος. Ακούς εκεί πού κάτω απ’ την αγία τράπεζα βρακιά, αν δεν τρέπονται τον κόσμο κάν δεν φοβούνται τον θεόν; Μ’ αυτός ο γέρω δεσπότης τι κάμνει δεν τα μαθαίνει αυτά; Μου φαίνεται πώς και αυτός απ΄ αυτό το σώει θα είνε και δια τούτο βαροκφίζει. Αυτά γερο Ζωσιμά και σε παρακαλώ να τα γράψης ούλα και σαν κατεβώ θα σου φέρω απ’ τον πακτσέ του γαμβρού μου μερικά ζαρζαβάτια για τον κόπον, γιατί τέτοια πράγματα έχουμε.
Απ’ τον Άνω Βώλον την 8 του Θεριστή  1893
Ο Α. ΤΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου