Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ημερολόγιον Η "ΦΗΜΗ" του έτους 1887

Τούτες τις μέρες του Φθινοπώρου του 2017 στην πόλη του Βόλου γίνονται συνεχείς παρουσιάσεις βιβλίων. Κάποια από αυτά είναι σχετικά με την Τοπική μας Ιστορία.
Για σήμερα όμως έχουμε ένα παλιό βιβλιαράκι 130 ετών!! Είναι το «Ημερολόγιον Η ΦΗΜΗ του έτους 1887
» (δηλ. του δεύτερου έτους -αφού μόνον τρία εκδόθηκαν 1886,1887 και 1888). 
Είναι του γνωστού μας αγιολαυρεντίτη καλόγερου Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, όπου σ' αυτό (εκτός από το ημερολόγιο της χρονιάς) παρουσιάζει το κείμενο από τη ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, Βιέννη 1791, των Δημητριέων (ιερομονάχου Δανιήλ Φιλιππίδη & ιεροδιακόνου Γρηγ. Κωνσταντά) που αναφέρεται στον τόπο μας. Ο Ζωσιμάς όμως κάνει «επικαιροποίηση» του κειμένου αυτού (εκατό σχεδόν χρόνια μετά), σχολιάζοντας και συμπληρώνοντάς το με πολλά στοιχεία. 
Αξίζει τον κόπο να το δείτε, να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε!

Για εύκολο ξεφύλλισμα, διάβασμα, τύπωμα και μοίρασμα:

Για διάβασμα και κατέβασμα:

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τον εντοπισμό και την παρουσίαση του Ημερολογίου "Η Φήμη" έτους 1887.
    Απλά επιπρόσθετα με το ημερολόγιο δες, μεταξύ άλλων, τη βιβλιοπαρουσίαση στην εβδομαδιαία φιλολογική εφημερίδα. "Εβδομάς",Αθήναι, Έτος, Δ', αριθ. 5, Σάββατον 28 Φεβρουαρίου 1887, στήλη: Βιβλιοκρισίαι, σ. 8
    ηλεκτρονική δνση του τεύχους 5 της εφημ. "Εβδομάς":
    PDF File

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    "ΛΟΓΟΣ ΕΜΦΡΩΝ"
    logosemfron.blogspot.com
    ΔΕΥΤΕΡΑ. 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022


    ΑπάντησηΔιαγραφή