Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Λεωφορείο στα Λεχώνια!

Εκτός της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Βόλου -Λεχωνίων που άρχισε στα 1895, συγκοινωνία οδική με την πόλη του Βόλου και άλλα χωριά δεν υπήρχε. 
Αμαξιτή οδός υπήρχε παράπλευρα της γραμμής του τρένου. Κυκλοφορούσαν σ' αυτήν μόνον κάρα και άμαξες. Η διάνοιξή της μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, άρχισε να φέρνει κάποια αυτοκίνητα στο χωριό, αλλά με δυσκολία. Στα 1930 έγιναν κάποια έργα διαπλάτυνσης και στα 1934 άρχισε η συγκοινωνία.
 Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τα Άνω Λεχώνια αύξησαν τότε τον πληθυσμό τους, αφού ήταν κόμβος συγκοινωνιακός, βασικά με τα χωριά της περιοχής, που βρίσκονται πάνω απ' αυτά. Η πρόσβαση των κατοίκων στην πόλη έγινε εύκολη και αρκετοί πηγαινοέρχονταν καθημερινά, για εργασία σ' αυτήν.
(Για τους αυτοκινητόδρομους δες ΕΔΩ)
Εφημερίδα ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ
Βόλος 4-3-1934
Στα νεότερα χρόνια, μέσα στη δεκαετία του '70, τα Άνω Λεχώνια ενώθηκαν με αστική γραμμή με την πόλη του Βόλου. Ως τότε υπήρχαν τα "πράσινα" που εκτός από τα τοπικά δρομολόγιά τους, πήγαιναν στα χωριά και περνούσαν κι απ' εδώ.
Αυτή αρχικά έφτανε ως τα ψυγεία Αγριάς κι αμέσως ήρθε στο χωριό και στα Πλατανίδια. Είναι η γραμμή Νο 5. 
Σήμερα έχει πυκνά δρομολόγια, κάθε 20λεπτο. Ένα λεωφορείο κάθε ώρα το χειμώνα, πηγαίνει στα Πλατανίδια και τα υπόλοιπα ανεβαίνουν στο τέρμα. (στροφή κοντά στο πρώην παγοποιείο και στο αρχοντικό Κασσιόπουλου) 
Το καλοκαίρι  και αντίστοιχα ένα τάνει στο τέρμα και δύο δρομολόγια εξυπηρετούν τους "λουόμενους" στα παραλιακά Πλατανίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου