Κατά την ιδίαν πεδινήν οδόν μίαν ώραν προβαίνοντες (απὸ το Βόλο), ερχόμεθα εις τα Λεχώνια. Αυτά κείνται επί μιας με χωράφια, αμπέλους, κήπους νεραντζίων, κίτρων και άλλων διαφόρων οπωρίμων δέντρων φυτευμένης πεδιάδος...

(Νεωτάτη της Θεσσαλίας Χωρογραφία-Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, 1836)

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! Μπορείτε να αντιγράφετε κείμενα κ.ά. από το ιστολόγιο. Αυτό, ΔΕΝ αποκλείει αναφορά στην ΠΗΓΗ. - Φωτογραφίες άλλων να μην ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - Ιδιωτικά αρχεία να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο παιδίατρος Γ. Καραγιαννόπουλος

Τα Λεχώνια είναι γνωστό, πως είναι ένα χωριό που πάντα έβγαζε και βγάζει μορφωμένους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και γιατρούς.
Οι γνωστές οικογένειες γιατρών -όλες σχεδόν με καταγωγή τον Άγιο Βλάσιο, ήταν των Αλπάκη, Τσακνάκη, Καψαλά, Αντωνόπουλου, Σταματόπουλου κ.ά. 
Μια άλλη οικογένεια με δυο αδέλφια γιατρούς ήταν του  Καραγιαννόπουλου ή Καραγιάννη. Ήταν παιδιά του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καραγιαννόπουλου που αγόρασε τον πύργο Σουλεϊμάν (ΕΔΩ)  . 
Εφημερίδα ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ 1929
Ο Γεώργιος γεννήθηκε στα 1892 στα Άνω Λεχώνια και τελείωσε το Γυμνάσιο Βόλου με άριστα. Αμέσως γράφτηκε στην Ιατρική Αθηνών όπου και αποφοίτησε. 
Η αγάπη του για την παιδιατρική τον οδήγησε στη Βιέννη κοντά στον φημισμένο καθηγητή Pirquet, όπου και ειδικεύεται. (δες κι ΕΔΩ
Επανερχόμενος στο Βόλο προσφέρει τις παιδιατρικές του γνώσεις στα βλαστάρια του Βόλου, αλλά και την ιατρική επιστήμη σ’ όποιον είχε ανάγκη βοήθειας. Ήταν ο πρόδρομος των ειδικών παιδίατρων στο Βόλο, και άμισθος γιατρός του Βρεφικού Σταθμού της πόλης. Ήταν πολύ μορφωμένος και αγαπητός. Είχε μεγάλη επιστημονική και κοινωνική δράση.
Να τι λέει γι’ αυτόν ο πρώην συμμαθητής του και μετέπειτα συνάδελφός του παθολόγος Απ. Πυργιαλής:
 Σε εφημερίδες της εποχής βρίσκουμε διάφορα άρθρα του και διαλέξεις  που έδινε στην πόλη. Όμως το πέρασμά του ήταν σύντομο, αφού αρρώστησε από πολιομυελίτιδα (που ίσως κόλλησε από τα παιδιά) ή κι από την επάρατη και πέθανε από γρίπη στο Βερολίνο στις 26-2-1931, όπου είχε πάει για θεραπεία. Ήταν πάντα ευαίσθητη η υγεία του. 
Δεν είχε δημιουργήσει οικογένεια.
Πέθανε σε κλινική του Βερολίνου στα χέρια κάποιας καλής νοσοκόμας που τον φρόντισε σαν καλή μητέρα, όπως έγραφε λίγο πριν στους γονείς του, γι’ αυτό να μην στεναχωριούνται. Στους φίλους του επίσης, είχε στείλει γράμμα που τους αποχαιρετούσε και λυπόταν που δεν θα τους ξανάβλεπε! 
       Ο άλλος γιος ο Ιωάννης, γιατρός γενικής ιατρικής(παθολόγος) , με σπουδές στην Αθήνα, είχε έδρα του τον Άγιο Βλάσιο-Καραμπάσι- αλλά επισκεπτόταν και ασθενείς στον Άγιο Γεώργιο και στα Λεχώνια όπου και έμενε. Σύζυγο είχε τη Μαρία Δημητρίου Τσακνάκη με την οποία απόκτησαν τέσσερα παιδιά (Μελπομένη, Δημήτριος, Άρης, Θάλεια). 
Όμως κι ο Ιωάννης σε ηλικία 52 ετών το 1941, απεβίωσε από καρκίνο του πνεύμονος. (Ίσως την ίδια αρρώστια με τον αδελφό του!)
Παρακάτω εφημερίδες της εποχής με δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον παιδίατρο Γεώρ. Καραγιαννόπουλο:
Εφημερίδα ΛΑΪΚΗ ΦΩΝΗ 1-3-1931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου